Absintgravad lax med sparris- och färskpotatissallad

Underbar rätt som vår vän Fredrik Eriksson på Långbro Värdshus har serverat på sin krog – han har dessutom varit så vänlig att dela receptet med oss så att vi kan dela det med er. Även ni som inte var på plats när detta serverades kan alltså ge det ert bästa försök hemma. Serveras med glädje som både lunch och middag. Receptet kommer från gästspelet tillsammans med Steffo Törnquist.

Absintgravad lax med sparris- och färskpotatissallad

Gör så här

Börja med att finhacka schalottenlöken och fräs i olivolja. Tillsätt vin och vinäger och låt koka ihop. Tillsätt sedan honung och grov senap och smaka av med lite salt och svartpeppar. Konsistensen ska bli lite halvtjock.

Koka sparrisen lätt (cirka 3 minuter för vanlig grön sparris i lättsaltat vatten), blanda sedan med den kokta och ljumna potatisen och tillsätt salladen. Låt smöret smälta över anrättningen och vänd runt försiktigt.

Så, till monteringen. Använd bilden som manus och gör vackra rosor av laxen, lägg upp sparris- och potatissalladen bredvid, ta en klick senapsvinägrett och lite gräddfil på sidan. Klyfta citronen och lägg bredvid för de som vill ha lite mer syra till potatisen.

Ingredienser

Till 4 personer
400gr Absintgravad lax (2 pkt)
1 knippe sparris (vit och/eller grön)
Lite sallad, förslagsvis frisé och rose endive
1 msk smör
1 dl gräddfil
2st schalottenlökar
1 msk grov senap
1 msk honung
1 msk vinäger
1 dl vitt vin
1 dl olivolja
Svartpeppar
1 citron
Kokt potatis