Absintgravad lax med dillgurka, rågbrödskrutonger och brynt smör

Självklar förrätt eller varför inte som riktigt lyxig lunch? Den utmärkta absintgravade laxen får sällskap av härlig dillgurka och toppas av med lite brynt smör. Fantastiskt gott.

Absintgravad lax med dillgurka, rågbrödskrutonger och brynt smör

Gör så här

Börja med att hyvla långa remsor av gurkan och lägg i en bunke eller burk. Använd gärna t.ex en fin osthyvel för riktigt långa och snygga skivor. Rör ihop 1-2-3-lagen (vatten, socker ättiksprit) och tillsätt dillen, spara gärna lite dill till garnering. Låt sockret i lagen lösa upp innan du häller lagen i gurkburken (eller gurkbunken) och låt stå i kylskåp en timme innan servering.

Lägg smöret i en kastrull och smält det på medelhög värme, rör runt hela tiden tills smöret fått en gyllenbrun färg och doftar kola. Stek sedan centimeterstora rågbrödskuber i olja cirka 4-6 minuter. Ha inte plattan allt för varm, vi vill undvika att de bränns. Låt sedan rågbrödskrutongerna rinna av på hushållspapper. Montera sedan rätten med absintgravad lax, remsor av dillpicklad gurka, brynt smör och rågbrödskrutonger. Avsluta med lite hackad dill på toppen.

Ingredienser

För fyra personer
200g Absintgravad lax
50g smör
1 gurka
1 msk hackad dill
2 skivor rågbröd
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättiksprit (12%)

Relaterade produkter

Steffos Absintgravade lax