Whiskymarinerat Vindelnrökt älghjärta

Hjärtat är liv! Hjärtat är därför också vår starkaste symbol för liv, ”det är själva hjärtat av…”, säger vi och menar den innersta betydelsen. Inte sällan är det också ”hjärtat” i en råvara som är den mest delikata, alltså mitten av råvaran. Mittbiten i osten behåller alltid ystaren för sig själv, mittbiten på en fisk kan vilken kock som helst göra delikat, mittskörden av cigarrtobak gör de mest delikata täckbladen. Jag är jägare, jag älskar allt med jakten och när jag fick chansen att samarbeta med Vindelns Rökeri, som jag redan sen tidigare visste är rikets kanske allra bästa, tänkte jag omedelbart på jakt! Och på hjärta. ”Steffos rökta älghjärta” kan mycket väl komma från en älg jag själv skjutit, men sannolikt inte, men det har i varje fall legat i marinad i ”hjärtat” av whiskydestillat från High Coast Destillery. När man bränner whisky i pot stills, såsom man gör med all maltwhisky, kommer först ”huvudet” av spriten och sist ”svansen”. Och i mitten, där spriten är som renast, som närmast 78,4 grader, alltså etanolens kokpunkt, där, exakt där…där har vi whiskyns hjärta.

Hjärta möter hjärta.

Smaken av whiskyn (som f ö är High Coasts ”Älv”) ligger och nynnar i bakgrunden av den vanliga röksmaken och sältan. En underbar delikatess!

Läs mer om det Whiskymarinerade Vindelnrökta älghjärtat här!